Żywność eko – nie każdy produkt może zasłużyć na to miano

Przetwory ekologiczne. Zdobądź więcej informacji.

Od dynamicznego rozwoju przemysłu spożywczego, który zaczął się na początku zeszłego stulecia, artykuły spożywane przez nas na co dzień zaczęto często nasycać różnorodnymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Lecz wraz z rosnącym zainteresowaniem konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć konsekwencje dla ich zdrowia, ostatnio coraz chętniej poszukują oni produktów wytworzonych z żywności nieprzetworzonej.

Eko żywność – z upraw nie stosujących chemicznych pestycydów i nawozów

Aby jakiś produkt sprzedawany w naszym kraju mógł nazywać się „eko”, musi spełnić kilka przesłanek. Żywność ekologiczna oraz przetwory z niej wytwarzane muszą posiadać stosowne certyfikaty nadawane przez wskazane do tego instytucje. Podstawową jednakże cechą spożywczych artykułów eko jest to, iż użyte do ich przygotowania warzywa i owoce kultywowano z zachowaniem kluczowych obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie korzystali z chemicznych środków ochrony roślin ani nawozów, które mogłyby mieć negatywny wpływ nie tylko na zdrowie ludzi, ale które także są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre bowiem nawozy zatruwają wody gruntowe czy powodują zasolenie gleby, a natryski pół chemicznymi pestycydami nieraz są przyczyną śmierci pożytecznych owadów. Natomiast ekologiczna uprawa sprawia, że rośliny cechują się niższą zawartością metali ciężkich, azotynów oraz azotanów, a to znaczy, że mniej tych niezdrowych związków przeniknie do organizmu ich konsumentów.

Co musi być umieszczone na opakowaniu zdrowej żywności eko

Przetwory eko podlegają nieprzerwanej kontroli we wszystkich fazach produkcji, w tym także w czasie przewozu i przechowywania. Co ważne, jeżeli produkt spełnia wymogi, jego producent nie licząc typowych informacji między innymi o dacie trwałości, masie netto, kraju pochodzenia składników, wartościach odżywczych oraz temperaturze składowania, musi dodatkowo obowiązkowo podać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej dany artykuł oraz umieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, a więc białe gwiazdki ułożone w kształt liścia. Wypatrując żywności eko wypada więc czytać wnikliwie etykiety wyrobów, a kupując je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy zamieścił on na stronie informację o otrzymanych certyfikatach.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]