Tutaj znajdziesz żurek w butelce.
Ostatnio coraz rzadziej jemy obiady składające się z dwóch posiłków. Przez ciągły pośpiech, a przez to konieczność szybkiego nasycenia się, często omijamy zupy, ograniczając się do potraw uprzednio serwowanych na ogół jako to drugie danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeżeli własnoręcznie przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to w dalszym ciągu są one stałym punktem na karcie dań restauracji oraz gospód z rodzimą kuchnią, jak również są obligatoryjnie serwowane w czasie spotkań bożonarodzeniowych czy wielkanocnych.
Żurek to nie barszcz biały – główne różnice
Jeśli spyta się Słowianina o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to w okamgnieniu wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób często nie widzi najważniejszej różnicy pomiędzy tymi potrawami, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem najczęściej barszcz biały przygotowuje się na zakwasie mąki pszennej, żurek natomiast – na zakwasie na mące żytniej. To jednakże nie wszystko, co odróżnia te zupy, jakkolwiek powinno się zdecydowanie zaakcentować, że nie ma jednej niezmiennej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem subiektywnych upodobań i zdolności kucharza. Co jednak da się wyróżnić to fakt, iż do barszczu białego zwykle wkłada się więcej warzyw i grzybów. Barszcz zabiela się także tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można zastosować sok kapusty kwaszonej albo z ogórków kiszonych. Z kolei z żurkiem zagadnienie jest bardziej złożone, bowiem w ramach tej rodziny zup wyróżnia się 3 warianty:
– zawiesisty, kwaśny żur gotowany na ogół z pokaźną ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z ziemniakami;
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, podaje się go najczęściej z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kawałki ziemniaków zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.
Nie trzeba przygotować samemu bazy na żurek i barszcz biały
Przygotowanie zakwasu na wyliczone wyżej zupy nie jest trudne, jakkolwiek nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. Na blogach kulinarnych znajduje się mnóstwo przepisów na zakwas, z których można skorzystać. Wykorzystując jednak samodzielnie przygotowany zakwas powinno się zaplanować pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Wobec tego, gdy chrapka np. na barszcz biały zaatakuje was ni stąd, ni zowąd, polecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przygotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych online, jak i stacjonarnych, bez przeszkód dostaniemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, dzięki którym przygotujemy smaczny biały barszcz i tradycyjny żurek śląski czy też staropolski.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]