Kiszonki z warzyw i nie tylko – przysmak ludzi z całego świata

Kwaszonka - uzupełnij swoją wiedzę!

Kiszonki są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że wydaje nam się, iż jest to głównie słowiański smakołyk, rzadko spotykany w innych częściach świata. Jednak kiszone przetwory z warzyw lubiane są nie tylko na starym kontynencie, ale również w obu Amerykach oraz w Azji.

Kwaszonki – zdrowe produkty na naszym talerzu

Historycy potwierdzają, że proces konserwowania pożywienia przez ich przechowywanie w solance, w soli bądź w roztworze octu, wykorzystywany jest przez ludzkość od przeszło czterech tysiącleci. Ta metoda przypuszczalnie nie została opracowana w Europie, a w rejonie antycznej Mezopotamii. Pożywienie poddane fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bowiem niskie pH zawiesiny, w której się je zanurza, ogranicza rozwój bakterii przyspieszających gnicie. Parę wieków temu była to najlepsza metoda, by zwiększyć okres zdatności do spożycia mięsa, ryb i warzyw nawet o kilka miesięcy. W związku z tym wynikł zwyczaj przyrządzania m.in. kiszonek z myślą o miesiącach zimowych. Kiszonki od początku swojej obecności znane są z aspektów prozdrowotnych, co rzecz jasna potwierdziło się w badaniach. Cechują się one między innymi ogromną zawartością witaminy C, stąd też marynarze statków, które zaopatrzone były w kiszonki, sporadycznie chorowali na szkorbut. Co interesujące, po polsku kwaszonki warzywne określa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt przykładowo z owsa i ziemniaków.

Poza Polską kiszone przetwory warzywne mają odmienny smak

Najczęściej spotykanym warzywem kwaszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni generalnie w większości rejonów świata, nawet w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej oraz w Kanadzie, gdzie ta kategoria przetworów warzywnych nie jest zbyt popularna. Jednak ogórki kwaszone są tam prawdopodobnie niezmiernie lubianym dodatkiem do hot-dogów, sandwiczy oraz burgerów. Nad Wisłą prócz ogórka, równie popularne są kiszone buraki i kapusta, które wykorzystuje się do przyrządzania zup oraz surówek. Niemniej jednak to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W różnych krajach świata kisi się m.in. kalafiory, fasolkę szparagową, a także owoce (przykładowo śliwki), a czasem nawet ryby.

Ocet i Solanka zmieniają smak oraz teksturę warzyw, dodając im kwasowości i chrupkości. Domowe kiszonki nie tylko z warzyw, z czasem lat stały się podstawą albo istotnym dodatkiem do setek dań narodowych. Trzeba wiedzieć, iż smak kiszonych przetworów bywa inny w poszczególnych krajach świata, bowiem zależy on od dodatków do zalewy, które stosuje się w procesie kwaszenia. W efekcie ogórek przygotowany wedle tradycyjnej polskiej receptury, nie będzie smakował podobnie jak ten zakiszony np. w USA.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]