Chcesz kupić ogórki kwaszone? Powinieneś odwiedzić ten adres.
Na kanapce, w sałatce, w zupie bądź w formie surówki do drugiego dania – kiszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, bo kiszonki są zarówno zdrowe, jak i smakowite.
Jak robi się kwaszone ogórki?
Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich zrobienie jest nadzwyczaj łatwe. Używa się do tego dużych glinianych garnków lub drewnianych beczułek, w których surowe ogórki razem z przyprawami zalewa się słoną wodą, a następnie zostawia się je na przynajmniej 2 tygodnie w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Miłośnicy mniej kwaśnych smaków mogą oddać się spożyciu kwaszonki już po paru dniach – takie ogórki nazywamy „małosolnymi”. W podstawowym recepturze do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się ząbki czosnku i koper, jednak smak ogórków kwaszonych można urozmaicić też innymi przyprawami, m.in. gorczycą, liśćmi czarnej porzeczki bądź cząstkami marchwi. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas czy też wystarczająco miejsca w kuchni, aby na własną rękę przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również spiżarnią bądź piwnicą, w której może magazynować przetwory w dużych ilościach. Nie oznacza to natomiast, iż jest się zmuszonym odmówić sobie spożywania kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy dostać je w markecie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, tj. w workach z folii czy też w kubełkach z uchem, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.
Czy powinno się jeść kiszone ogórki?
Od setek lat panuje przekonanie, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji pozytywnie oddziałują na nasz układ pokarmowy. I tak jest faktycznie, gdyż razem z kwaszonkami wchłaniamy dobroczynne kultury bakterii, które obniżają pH przewodów pokarmowych oraz korzystnie oddziaływają na ich florę, wspomagając w ten sposób procesy trawienne. Lecz na tym nie koniec! Ogórki kiszone nie mają wiele kalorii (to zaledwie 12 kcal w 10 dag), a jednocześnie zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę K1, C i D, jak również sporo minerałów ważnych dla właściwego działania organizmu, jak wapń, żelazo, magnez, potas czy miedź. A co z zalewą po kwaszonych ogórkach? Jeżeli nie odpychają kwaśne smaki, zalecamy nie wyrzucać jej po zjedzeniu kiszonek, tylko ją wypić bądź użyć do zupy ogórkowej, ponieważ w czasie kwaszenia mikroelementy przenikają po części do soku. Warto jednakże zaznaczyć, na kiszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach znajduje się wszak pokaźna ilość soli.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]