Co najlepiej pasuje do kawy? Nugaty, ciastka, orzechy i inne

Więcej o włoskich słodyczach.

Przyzwyczailiśmy się do spożywania kawy zamiast śniadania albo na szybko w drodze do pracy. Nic w tym złego, gdyż kawa ze względu na znajdującą się w niej kofeinę rozbudza i pozwala z energią zmierzyć się z naszymi zadaniami. Często pomijamy to, iż kawa połączona z przeróżnymi dodatkami może zamienić się w aromatyczny deser, przy którym można się wyluzować po nerwowym dniu w pracy. Jakie więc ciastka i słodycze świetnie łączą się z kawą?

Dodatki do kawy, które intensyfikują aromat czarnego napoju

Z kawą, zwłaszcza jeżeli kochamy spożywać ją niesłodzoną i czarną, doskonale współgrają wszelkie słodkości, które przeciwważą jej cierpki smak. To przykładowo:
nugaty – wyborny deser produkowany z ubitych białek jaj i miodu, które miesza się z prażonymi orzechami (w całości lub rozdrobnionymi), czasami z domieszką kakao i kandyzowanych owoców. To tradycyjny frykas, który na Starym Kontynencie spożywa się w okresie Bożego Narodzenia we Włoszech, w Hiszpanii oraz we Francji. Tam także produkuje się najlepsze słodycze tego rodzaju;
słodycze z karmelem, toffi i miodem – holenderskie stroopwafle, krówki lub sezamki – te słodycze rewelacyjnie komponują się z popołudniową kawą i dobrą lektura;
kruche ciastka – np. biszkopty, ciastka owsiane i herbatniki, a więc wszystko, co da się maczać w ciemnym napoju;
migdały, orzechy oraz ciastka z ich dodatkiem – czy wybierzemy do kawy mieszankę orzechów, popularne muffinki z ich dodatkiem bądź lekkie makaroniki wypiekane ze startych migdałów, z pewnością będziemy wniebowzięci tym smakiem. Należy jednak mieć na uwadze, iż orzechy mają w sobie dużo tłuszczy, co prawda tych zdrowych, ale i tak zalecamy jeść je z umiarem;
ciastka z dodatkiem cynamonu – polecamy bułki drożdżowe posypane cynamonowym cukrem i szarlotki. Cynamon znakomicie uwydatnia walory smakowe kawy (można go dodać również wprost do napoju, przykładowo posypać nim delikatną piankę latte);
czekolada – kawa i parę kawałków ciemnej czekolady to połączenie, które zauroczy nawet tych bardzo wymagających. Rzecz jasna powinno się kupować czekoladę najlepszej jakości z jak najwyższą zawartością miazgi kakaowej (co najmniej 70%) oraz z niewielką zawartością tłuszczu i cukru. Najlepsze czekolady poznaje się po głośnym chrupnięciu podczas jej dzielenia.

Adres firmy:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]