Barszcz czerwony – gotuj go na zakwasie z buraków

Dowiedz się, gdzie kupić zakwas na barszcz czerwony.

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to danie typowo na święta, którą podajemy na ogół w czasie Wigilii lub większych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domostwach, w których tradycja jedzenia obiadów z dwóch dań nadal się utrzymuje, barszcz czerwony często spotykany jest na stołach nie tylko w postaci zupy, ale też jako uzupełnienie do wielu dań.

Barszcz czerwony – pasuje do kartofli i do pasztecików z mięsnym farszem

Wydaje się, że barszcz czerwony to łatwa do przygotowania zupa z buraków, która sama w sobie nie jest bardzo sycącym daniem. Lecz właśnie jego lekko słodki, a jednocześnie kwaśny aromat sprawia, iż bardzo dobrze dopełnia się on z różnorodnymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni zalewają nim pierogi z kapustą, mięsem czy też grzybami, pozostali wolą w nim ziemniaki, kiełbasę i jajo. Barszcz czerwony to znakomite danie obiadowe, lecz też wyborna przekąska albo kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy bardzo dobrze pasuje do bułki drożdżowej z mięsnym nadzieniem bądź chrupiącego krokiecika z grzybami.

Warto zaznaczyć, że barszcz czerwonynie jest zupą zbyt tuczącą, o ile nie został zabielony śmietaną. Danie to uznawane jest za zdrowe, bo dostarcza organizmowi witaminę C oraz witaminy z grupy B, mangan, kwas foliowy, a także wiele żelaza, i z tej przyczyny poleca się je osobom cierpiącym na anemię. Natomiast ze względu na fakt, iż bazą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym nieraz je się ją z dodatkami mających w składzie ogromne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.

Zakwas z kiszonych buraków na barszcz czerwony – zrób samodzielnie lub kup

Nie powstał kanoniczny przepis na barszcz z buraków – każdy w kuchni stosuje swoje ulubione dodatki i w inny sposób przyprawia tę potrawę. Jedni dosypują do niego troszkę cukru, aby uwydatnić naturalną słodkość buraka, inni lubią pikantny barszcz, należycie pieprzny. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, gdy przygotuje się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z buraków kwaszonych ma mocniejszy, kwaskowaty posmak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a przy tym zawiera więcej niezbędnych witamin i minerałów. Zakwas z buraków kiszonych można naturalnie przygotowywać na własną rękę, ale proces fermentacji trwa około tygodnia. Jeżeli jednak raptem najdzie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie bądź przez internet.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]