Ogólnie rzecz biorąc, podstawą zdrowego stylu życia jest zdrowe odżywianie i regularna aktywność fizyczna. Ponadto należy unikać objawów, które uszkadzają organizm, takich jak palenie, picie alkoholu i zażywanie narkotyków. Istnieje wiele korzyści płynących ze zdrowego
Przyzwyczailiśmy się do spożywania kawy zamiast śniadania albo na szybko w drodze do pracy. Nic w tym złego, gdyż kawa ze względu na znajdującą się w niej kofeinę rozbudza i pozwala z energią zmierzyć się
Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to danie typowo na święta, którą podajemy na ogół w czasie Wigilii lub większych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domostwach, w których tradycja jedzenia obiadów z dwóch dań nadal się
Ostatnio coraz rzadziej jemy obiady składające się z dwóch posiłków. Przez ciągły pośpiech, a przez to konieczność szybkiego nasycenia się, często omijamy zupy, ograniczając się do potraw uprzednio serwowanych na ogół jako to drugie danie.
Od dynamicznego rozwoju przemysłu spożywczego, który zaczął się na początku zeszłego stulecia, artykuły spożywane przez nas na co dzień zaczęto często nasycać różnorodnymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Lecz wraz z rosnącym zainteresowaniem konsumentów odnośnie tego,
Kiszonki są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że wydaje nam się, iż jest to głównie słowiański smakołyk, rzadko spotykany w innych częściach świata. Jednak kiszone przetwory z warzyw lubiane są nie tylko na starym
Na kanapce, w sałatce, w zupie bądź w formie surówki do drugiego dania – kiszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, bo kiszonki są zarówno zdrowe, jak i
Wybierz tradycję z Piekarnią Pochopień Piekarnia Pochopień jest przedsiębiorstwem z tradycjami sięgającymi 1946 roku. Stworzona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie
Własnoręczne przygotowanie dań we własnym domu ma niemało zalet. Główną z nich jest bezsprzecznie zmniejszenie kosztów – stołowanie się w domu bywa w większości wypadków znacznie tańsze niż codzienne korzystanie z oferty restauracji. Równie istotna
Z kiszonych warzyw korzysta się w słowiańskiej kuchni od stuleci. Ostatnio jednak notorycznie mówi się też o właściwościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność,