Kuchnia i przepisy

Soki z buraków i kiszonej kapusty to samo zdrowie!

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan powtórnie powróciły do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również inne, przedtem mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy mówimy o leczniczych walorach fermentowanej żywności nie

Jak dbać o zdrowie?

Ogólnie rzecz biorąc, podstawą zdrowego stylu życia jest zdrowe odżywianie i regularna aktywność fizyczna. Ponadto należy unikać objawów, które uszkadzają organizm, takich jak palenie, picie alkoholu i zażywanie narkotyków. Istnieje wiele korzyści płynących ze zdrowego

Barszcz czerwony – gotuj go na zakwasie z buraków

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to danie typowo na święta, którą podajemy na ogół w czasie Wigilii lub większych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domostwach, w których tradycja jedzenia obiadów z dwóch dań nadal się

Tradycyjne polskie zupy – żurek oraz barszcz biały

Ostatnio coraz rzadziej jemy obiady składające się z dwóch posiłków. Przez ciągły pośpiech, a przez to konieczność szybkiego nasycenia się, często omijamy zupy, ograniczając się do potraw uprzednio serwowanych na ogół jako to drugie danie.

Żywność eko – nie każdy produkt może zasłużyć na to miano

Od dynamicznego rozwoju przemysłu spożywczego, który zaczął się na początku zeszłego stulecia, artykuły spożywane przez nas na co dzień zaczęto często nasycać różnorodnymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Lecz wraz z rosnącym zainteresowaniem konsumentów odnośnie tego,

Kiszone ogórki to zdrowie i wyjątkowy smak w jednym

Na kanapce, w sałatce, w zupie bądź w formie surówki do drugiego dania – kiszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, bo kiszonki są zarówno zdrowe, jak i

Smacznie i tradycyjnie – Piekarnia Pochopień

Wybierz tradycję z Piekarnią Pochopień Piekarnia Pochopień jest przedsiębiorstwem z tradycjami sięgającymi 1946 roku. Stworzona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie

Kurs gotowania – od podstaw po zaawansowane techniki

Własnoręczne przygotowanie dań we własnym domu ma niemało zalet. Główną z nich jest bezsprzecznie zmniejszenie kosztów – stołowanie się w domu bywa w większości wypadków znacznie tańsze niż codzienne korzystanie z oferty restauracji. Równie istotna