Czy soki z kiszonych warzyw są zdrowe?

Kup ekologiczny sok z buraków kiszonych na artmankiszonki.pl.

Z kiszonych warzyw korzysta się w słowiańskiej kuchni od stuleci. Ostatnio jednak notorycznie mówi się też o właściwościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która teraz często pojawia się na półkach sklepowych w alejkach z żywnością eko.

Sok z kapusty kiszonej – dlaczego należy go regularnie pić

Zapewne każdy z nas za młodych lat spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie samodzielnie kisiły kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po zjedzeniu kapusty często dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, objaśniając, że napój jest kwaskowaty, jednakże niesłychanie zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to znakomite źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy K, E, C oraz A, a także rozmaite minerały, jak m.in. żelazo, wapń oraz potas. Wiele osób może mieć problem z przystosowaniem się do kwaśnego smaku tego soku, lecz rekomenduje się spożywać go systematycznie, ponieważ eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, jest on grzybo- i bakteriobójczy oraz ma dobry wpływ na pracę jelit, więc w efekcie może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić brak witaminy C, co zwiększa odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej rekomenduje się też osobom cierpiącym na anemię. Oczywiście nawet ze zdrowym sokiem nie powinno się przesadzać – wystarczy spożywać nie więcej niż 1 kubeczek soku dziennie.

Sok z kwaszonych buraków jest tak samo zdrowy!

Sok z kwaszonych buraków jest kolejnym popularnym sokiem, który stosujemy od zawsze w kuchni, a który konsumujemy także jako przekąskę. W jego składzie znajdziemy sporo witamin i ma własności antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność: korzystnie wpływa na przemianę materii, wyostrza koncentrację, a jednocześnie obniża poziom cholesterolu we krwi. Pomimo że buraki cechują się wysoką zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez diabetyków. Nie poleca się aczkolwiek jego spożycia przez osoby cierpiące na choroby nerek lub reumatyzm, a także paniom w ciąży i karmiącym piersią.

Jeżeli nie posiadasz umiejętności, by przygotowywać soki z kiszonek samemu, możesz nabyć je w swoim markecie albo zamówić przez internet na stronie producenta. Miej jednakże na uwadze, iż soki tego rodzaju należy składować w chłodzie.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]